Chokladboll med nöt i mitten

Du behöver:                                                                      blir ca 20 bollar.
3 msk nötkräm (kolla föregående recept, dock att rekommedera mindre kokosolja i krämen om de ska avändas till dessa kakor.)
2 tsk honung
2 tsk kokosolja
2 msk kakao
en nypa salt & vaniljpulver
ca 20 st hasselnötter
Block choklad
valfria nötter att rulla i

Gör såhär:

Hacka de valfria nötterna fint. Blanda i alla ingredieser ovanför för hand förutom hasselnötterna, de hackade nötterna & block chokladen
Forma denna "deg" till ca 20 runda bollar, tryck sedan i en hasselöt i varje & rulla till de igen.
Smält block chokladen, rulla bollara i de snabbt och sedan i de valfria hackade nötterna.

Ställ in i kylen! 


 

Hemmagjord nötkräm

Du behöver:                                             blir ungefär 1 och en halv burk :)
4 dl hasselnötter
1,5 dl socker
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljpulver
4 matskedar kokosolja
en nypa salt
 
 
Gör såhär:
Starta ugnen på175 grader och rosta nötterna i ca 10 minuter. Lägg de sedan i en handduk & rulla så mycket så skalet försvinner frå nötterna, så gott de går. Ha sedan i alla ingredieser i e hög skål & använd stavmixer tills krämen fått den konsistens du önskar

Ha krämen i kylskåp men ställ fram ett tag innan du ska avända den då den blir väldigt hård i kylskåp.


 

Basilikasoppa med mozarellahjärtan

                                                                     4 portioner

Du behöver:
3 st potatisar
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
9 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 dl vispgrädde
1 st basilika, kruka
1 1/2 dl parmesan, riven
salt & peppar
ca 150 g mozarellaost

Gör såhär:
skala & tärna potatisen. Stek vitlöken snabbt i smöret i en stor kastrull. Häll i potatisbitarna, vatten & grönsaksbuljongen. Låt det sjuda ca 15 minuter med lock på. Potatisen ska bli mjuk. Mixa sedan det till det blir till en puré, häll tillbaka i kastrullen & tillsätt grädden & koka sedan upp. Mortla basilika bladet men spara någon till garnering. Häll de mortlade basilikabladen & parmesanosten i soppan & blanda väl. Smaka av med salt & peppar. Tryck ut småå hjärtan av mozarella osten med hjälp av ett pepparkaksmått.
Toppa soppan med mozarella hjärtan & några basilika blad.




 

Indisk Quorngryta med ris

                                                                         4 portioner

Du behöver:
100 g valnötter
1 msk olivolja
1 1/2 msk ingefära (kryddburk)
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk kokosmjölk (400 g)
1 paket Quorn i bitar (300 g)
1 msk olja
1 orange paprika
4 portioner ris

Gör såhär:
Gör riset enligt anvisningarna på paketet.
Mixa nötter, olivolja, ingefära, garam masala, spiskummin, salt, kajenn, honung & krossade tomater till en tjock smet. Häll i Qournbitarna i en gryta med olja & kryddblandningen, låt detta sjuda ca 2-5 minuter. Häll sedan i kokosmjölken & låt sjuda 10-15 minuter. Salta grytan lite. Strimla paprikan.
Häll upp lite ris i en tallrik när de är klart, toppa med lite grytan & sist paprikan. :)


 

Filodegsrullar med spetskål, brie & persilja

                                                                      Tilltugg för ca 6-8 personer

Du behöver:
1 1/2 huvud spelskål
1 förpackning färsk persilja
2 msk olivolja
2 vitlökskluftor
Havssalt & peppar
200 g Brie
ca 500 g filodeg
ca 2-3 tsk rosmarin


Gör såhär:
Starta ugnen på 225 grader. Skölj spetskålen & persiljan. Strimla det fint. Häll olivoljan i en varm wok & fräs spetskål & persilja i ca 30 sekunder, bara tills de precis mjuknar lite. Pressa i vitlök & ha i halvssalt, peppar & rosmarin.
Låt fyllningen svlana något. Sedan placerar du fyllningen på en filodegs "platta", först viker du in långsidan & sedan rullar du ihop de. Lägg skarven neråt på en bakplåtsklädd plåt.
Gräddas i 10-13 minuter mitt i ugnen.

Inbakad köttfärspizza

5 portioner

Du behöver
ca 500 g köttfärs
1 msk olja
1 burk majs (340 g)
2 tsk oregano
2 dl riven ost
salt & peppar
1/2 dl mjölk

till degen
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 msk olivolja

Börja med att göra degen. Smula ner jäst i en bunke, tillsätt fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst. Blanda i salt, olivolja & vetemjöl i omgångar. Arbeta degen slät & låt jäsa i 30 min.
Bryn köttfärsen i en kastrull med olja. Tillsätt majs, oregano, salt & peppar. Ställ åt sidan & svalna.
Tillsätt sedan lite ost men spara till gräddningen. Rör om.
Starta ugnen på 200 grader & sätt in en plåt.
Ta ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut den så den blir rektangulär. Lägg på ett bakplåtspapper.
Sila köttfärsen/fyllningen innan du lägger den på degen för bästa resultat!
Lägg köttfärsen/fyllningen på degen  lite till höger, lämna plats på båda sidorna för ihopvikningen. 
Vik sedan ihop pizzan, pensla med mjölk & strö över ost.
Dra över pappert med pizzan med degen på den varma plåten.
Grädda mitt i ugenen i ca 15 minuter.

Gott att serveras med en sallad.



 

Korv i ugn med äpple & purjolök

5 portioner

Du behöver:
900 g potatis
550 falukorv (helst nötkött)
1 st purjolök
2 st äpplen
2 tsk rosmarin
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kalvfond
1 dl vatten


Gör såhär:
Starta ugnen. Skala & koka potatisen.
Skär korven i 8 tjocka bitar, skär ett rutmönster på ena sidan av korven. Lägg korven i en ugnssäker form med rutmönstret uppåt.
Tvätta & skär purjolöken i lagom stora bitar (efter tycke), kärna ur äpplena & skär i klyftor. Lägg purjolöken & äpplebitarna runt korven i formen & toppa med rosmarin.
Blanda ihop äppeljuice, kalvfond & vatten & häll detta över korven.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ju fler gånger du öser desto saftigare blir resultatet. ;)
Servera med kokt potatis.
 
 
 

Fetaostbollar med tomatsås & tagliatelle

4 portioner, Ca 24 stycken bollar

Du behöver
400 g tagliatelle
2 burkar krossade tomater, ca 800 g
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
1 ägg
1 dl ströbröd
1 gul lök
1 dl färsk basilika & persilja
2 dl mandelmjöl
2 dl riven tex mex ost
150 fetaost
3 msk olivolja

Gör såhär:
Koka tagliatelle enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka löken & lägg i en skål tillsammans med ägg, ströbröd.
Hacka persilja & basilika fint & lägg i skålen, tillsätt mandelmjöl, ost & smula ner fetaosten.
Blanda allt samman & forma de till 24 stycken bollar.
Stek bollarna i olivolja på låg värme i ca 8 minuter eller tills de har fin yta.
Häll ner de krossade tomaterna i en kastrull & koka upp. Pressa vitlök & ha i med salt & peppar.

Häll av tagliatelle när den är färdig & servera med den varma tomatsåsen & fetaostbollarna.


 

Kladdkakemuffins med lime & tillbehör

Blev 9 st när jag gjorde i muffinsform.

Kladdkakemuffins:
2 st ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
100 g margarin
saft från 1-2 st lime

Tillbehör
ca 1 dl turkisk yoghurt.
O'boy efter tycke, ca 1 msk
ca 1/2 msk socker
(använde inga mått så svårt att säga exakt.)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält margarinet i en kastrull & ställ åt sidan tills de är svalt.
Blanda samman ägg & socker tills de är vitt & pösigt.
Blanda sedan samman de övriga ingredienserna & avsluta med de smälta margarinet.
Fyll formarna till hälften & in i ugnen i ca 10 minuter.

Under tiden de står i ugnen är de lätt att blanda samman den turkiska yoghurten, O'boy & socker. Blanda väl & servera till kladdkakemuffinsen.

Ost & skinkgifflar med citronmeliss & pepparsås.

16 stycken.

10 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1/2 msk bakpulver
100 g margarin
4 dl mjölk

fyllning
8-10 skivor ost (jag hade gouda ost)
8-10 skivor kalkon mortadella
ca 1/2 dl citronmellis
pepparsås ( three pepper finns färdig på flaska från Heinz)

1 st ägg till pensling

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman mjöl, salt, bakpulver & margarin.
Tillsätt mjölken & arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Ta upp degen på ett mjölat bord & dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rund platta. Skär eller sporra varje platta i 8 snibbar.
Skär ost & skinka i mindre passande bitar & ha på varje snibb efter eget tycka. Strimla citronmeliss & lägg på, lägg på såsen i en liten klick längst in så rinner de mest osannolikt inte ur.
Rulla ihop de till gifflar. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt & pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Låt dem svalna på galler.

Grekisk köttfärslåda med fetaost.

4 portioner
Du behöver:
ca 900 g potatis
1 st stor gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
500 g köttfärs
salt & peppar
1 1/2 tsk timjan
1 1/2 tsk oregano
100 g fetaost
1/2 dl vatten
1 st hel gurka
1-2 dl turkisk yoghurt
3 st stora tomater
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olivolja
några kvistar persilja



Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen, dela potatisarna i mindre bitar & koka.
Pressa vitlöken i en bunke. Skala & hacka löken & lägg i bunken med vitlöken.
Blanda ner köttfärsen i bunken tillsammans med salt & peppar. Tillsätt timjan, oregano & smula ner fetaost & vatten. Blanda väl! Tryck ut köttfärsen i en ugnssäker form tills den är ca 2 cm tjock.
Ställ in den i mitten av ugnen i ca 20-23 minuter.
Dela gurkan på mitten, kärna ur & riv den. Var noga med att krama ur vätskan ut gurkan innan du rör ner gurkan med den turkiska yoghurten. Smaka av med salt & peppar.
Skär tomaterna i lagom bitar & lägg i en skål. Tillsätt vinägern & oljan. Salta & peppra efter smak. Rör runt allt, toppa med hackad persilja.
Pressa eller mosa potatisen & servera den med köttfärslådan, gurkyoghurten & tomaterna.

PS, jag tillsatte lite mjölk & margarin till potatiskrosset för de ej skulle bli så torrt.

pannbiff för barn

du behöver:              ca 16 portioner, storkok
salt, peppar och basilika
1 kg blandfärs
1-2 stora gula morötter
1/2 grön paprika
1/2 röd lök
1-2 dl riven ost

gör såhär:
riv morötterna, paprikan och osten fint. skär löken så litet de går. Blanda allt med köttfärsen och ha i salt, peppar och basilika. Forma till biffar och stek på medelvärme. 

Serveras med exempelvis mini morötter, kokt potatis och sås.

Otroligt roligt att göra med sina barn och de får i sig lite nyttigt utan riktigt tänka på de. :)

Apelsindessert

 
4-6 personer.
Tillagningstid 30 min ca.

Ingredienser:
4 ägg
2 1/2 dl socker
1 msk margarin
3 apelsiner
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm.
Smält fettet, pressa safter ur apelsinerna & riv väldigt fint lite apelsinskal.
Blanda alla ingredienser, äggen ska bara röras sönder. Ej vispas.
Häll den mycket lösa smeten i långpannan.
Grädda i mitten av ugnen, tills ugnen stelnat. ca 15-18 minuter.
Strö socker över kakan & rulla ihop den från långsidan, så som en rulltårta.




Biffar med mozzarella & tomatsås

                                                                   4 personer
600 g köttfärs
½ röd lök
2 tsk basilika
1 förpackning mozzarella
1 burk krossade tomater
lite salt och peppar
1 tsk socker

Blanda färsen med salt, peppar, riven lök, och basilika. Forma det till 4 stora biffar. Gör en grop i varje biff & ha i mozzarella i dom. Stek biffarna & ha sen i krossade tomater runt dom. Krydda & låt biffarna puttra en stund i såsen. Servera med exempelvis potatis & lite grönsaker.



Fetaostbiff med varm morotssallad.

 
Du behöver:
400 g fast potatis
400 g nörfärd
150 g fetaost
1 msk potatismjöl
1 tsk hackad, färsk rosmarin
smör till stekning
3 morötter
1/2 dl kaprisbär + lite spad
olivolja till stekning
2 dl lätt creme fraiche 
salt & peppar.

Gör såhär:
Koka potatisen. Lägg under tiden färsen i en bunke. Bryt ner osten i små bitar & arbeta in den i färsen med potatismjöl, rosmarin, salt & peppar till en jämn tjock stek.
skala & gör långa remsor av morötterna med potatisskalaren. Skriva kaprisbären.
Hetta upp en stekpanna med smör. Tryck ut all färsen direkt i pannan. Stek den i ca 3 minuter. Dela i tårtbitar & vänd dom i pannan. Stek i ytterligare 2-3 minuter. Fräs morötterna hastigt i 1 msk olja i en stekpanna. Rör i creme fraiche, kapris & en gnutta spad av kaprisen. Puttra ihop i ca 1 minut. Salta & peppra. Servera biffen med morotssalladen & kokt potatis.




Bild & recept taget från ica kuriren.

RSS 2.0