Involtini av skinka



Ingredienser:
8 gröna sparrisstjälkar
4 skinkschnitzlar
4 tunna skivor kokt medvurst
4 tunna skivor av någon mycket lagrad ost
mjöl, kryddad med salt & peppar
3 msk smör
Kökssnöre

Gör såhär:
Skölj sparrisen & ta bort de träiga ändarna. Koka sparrisen i saltat vatten ca 3 min, låt den rinna av & spara vatten till såsen. Lägg schnitzlarna mellan två plastfolie & banka ut dom med ett köttyxa (går med kastrull) Krydda dom lätt. Skär medvursten & osten  så att de är mindre än schnitzlarna. Täck varje köttskiva med medvurst & ost. Lägg en sparris i mitten, tvärs över den smalaste delen, & låt knoppen sticka ut på den ena sidan. Lägg ytterligare en sparris bredvid & låt knoppen på den sticka ut på den andra sidan. Rulla ihop schnitzlarna till täta paket & bind upp den med kökssnöre. Rulla dom i kryddat mjöl. Värm 2 msk matskedar av smöret tillsammans med olivolja i stekpanna. Stek ruladerna på svag värme 10 min tills de har fått fin färg & är genomstekta, vänd dom ofta. Lägg upp dom på ett varmt serveringfat & håll dom varma. 

Servera med en god sallad.

Vi hade pasta, sås & sallad & de var super gott :) & jag är en människa som hatar kött annars så verkligen tips på de ! :)







Kladdkaka utan ägg

2,5 dl. socker
50 gr. rumsvarmt smör eller margarin
2,5 dl. vetemjöl
1 tsk. bakpulver
4 msk. kakao
1 tsk. vaniljsocker
1 krm. salt
1,5 dl. mjölk
1. Vispa socker och smör/margarin poröst med 1 msk. mjölk.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken.
3. Vispa i minst 2 minuter.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
5. Grädda i 150° i 35-40 min.
2 dl socker
50 g margarin
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vatten


Vispa ihop allting, vispa i minst 2 minuter Häll smeten i en smord & bröad form med löstagbar botten. Grädda i 150° i 35-40 min.



Fruktsallad

Alla vet ju hur man gör en fruktsallad, men tänkte ändå lägga ett tips på detta då de är lätt man glömmer bort att de finns ett annat gott alternativ istället för godis! Jag använde bara vad jag hade hemma idag så de blev
lite kiwi, bananer & vindruvor.



1 prenumerant

Jag har bara haft denna bloggen sen den 21/2 & jag är jätte glad över att jag har 1 prenumerant & jag gillar att de är så många som gillar min blogg :)
tack tack :)

Stora kanelbullar

Ingredienser
Deg :
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
Utrustning du behöver:
25 st bullformar
Utrustning som är bra att ha:
köksmaskin
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter
25 g jäst (jag använder till bröd)
75 g margarin
2 ½ dl mjölk (vatten funkar lika bra)
½ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
(kan ha i lite kanel i degen för mer kanelsmak)

Fyllning:
50 g margarin
½ dl strösocker
1 tsk kanel


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll vätskan ner i degbunken och tillsätt salt, socker och kardemumma (& kanel om man vil ha) och rör om till jästen är smält. Knåda degen, degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt. 
Gör fyllningen. Rör ihop margarin, socker och kanel. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 3-4 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Ju större du skär dom ju större blir dom, men tänk på att dom jäser efteråt i 30 min & sen jäser dom mer i ugnen.



Banan med kokoskolasås & glass.

2 personer

Ingredienser:
2 dl kokosmjölk
1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
3 st bananer
1 msk kokos
1/2 l vaniljglass
olja till stekning

Gör såhär:
Blanda kokosmjölk, socker och sirap i en kastrull. Koka såsen häftigt 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Låt den svalna. Skala och dela bananerna i bitar. Stek dem i olja på svag värme i en stekpanna. Servera bananerna med vaniljglass och kokoskolasåsen. Strö kokos över glassen.




Asiatiska nudlar med falukorv

2 personer


Ingredienser:

500 g falukorv
165 g asiatiska äggnudlar
1 burk vattenkastanjer
2 paprikor (i olika färger)
1 pkt Kerala Curry mix
1 burk minimajs

Olja till stekning

så här gör du:
Koka äggnudlarna ca 5-10 min (lite tuggmotstånd), skär falukorven i små stavar, häll av vätskan från vattenkastanjerna & minimajsen. Dela dem på tvären, kärna ur paprikan och skär paprikan. Gör sås mixen i en annan kastrull. Fräs korven i lite olja i en stor stekpanna tillsätt sedan grönsaker. Stek det på hög värme i några min, blanda i nudlarna och såsen, låt allt bli varmt och klart !


Gottis

ca 5 st

200 gram ljus block choklad
1-2 nävar/händer ris puffar
1-2 nävar/händer corn flakes

allt är beroende på hur mycket smak man vill ha av allt.

Värm chokladen i en kastrull så den smälter, tillsätt rispuffarna & corn flakes & blanda om. Häll upp i några formar, jag valde pepparkaks formar så man kan trycka ut dom sedan, men upp till var & en vilken form man vill ha. Sen in i kylen ett par miniter & klart !



Pepparbiff med klyftpotatis & sås

Ingredienser:
Antal portioner 2
Pepparbiff 2 skivor
Salt
Matfett till stekning
Sås:
Lök (1/4)
Oxfond 2 msk
Vatten 1 dl
Vispgrädde 2 dl
Salt & peppar
Ingredienser:
Antal portioner 2
Pepparbiff 2 skivor
Salt
Matfett till stekning


Sås:
Lök (1/4)
Oxfond 2 msk
Vatten 1 dl
Vispgrädde 2 dl
Salt & peppar


Klyftpotatisen:
ca 8 st potatis
lite olja & kryddor


Börjar med klyftpoatisen:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen. Låt den stormkoka i en stor gryta knappt fem minuter. Häll av potatisen och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över kryddor. 
Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.

Hetta upp matfettet i en panna. Stek köttet på medelhög värme 2-3 min på var sida (stek längre för genomstekt).


Sås: Fräs lök i kastrull på medelvärme cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt fond, vatten och grädde. Låt småkoka några minuter. Smaksätt med lite steksky, salt och peppar.

Väldigt gott med en sallad till med pressad lime över.


Mango mousse

Kommer komma bilder i mina inlägg hädanefter men som sagt, bloggen är ny. :)
Ha tålamod ! :)

Ingridienser för 2 personer:

2 dl grädde
1 mogen mango
1/2-1 dl socker (beroende på hur sött man vill ha)
2 tsk vaniljsocker
Lite mariekex (beroende på vilken konsistens man vill ha)


Gör såhär:
Skala mangon & skär i mindre bitar, lägg i en kastrull & låt allt koka upp med socker & vaniljsocker. Vispa grädden väl i en annan skål. När mango blandningen kallnad ha i grädden & mariekex, men spara lite mango blandning att ringla över. Häll i glas eller formar & låt stå i kylen i 3 timmar. Garnera gärna med frukt.


Välkommen till min matblogg :)

Här skriver jag lite tipsa på god mat, godis & kakor jag gjort :)
kika in ! 
& hoppas vi syns bland kommentarerna :)

RSS 2.0