Stora kanelbullar

Ingredienser
Deg :
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g margarin eller smör
½ dl strösocker
1 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker
Utrustning du behöver:
25 st bullformar
Utrustning som är bra att ha:
köksmaskin
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter
25 g jäst (jag använder till bröd)
75 g margarin
2 ½ dl mjölk (vatten funkar lika bra)
½ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
(kan ha i lite kanel i degen för mer kanelsmak)

Fyllning:
50 g margarin
½ dl strösocker
1 tsk kanel


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll vätskan ner i degbunken och tillsätt salt, socker och kardemumma (& kanel om man vil ha) och rör om till jästen är smält. Knåda degen, degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt. 
Gör fyllningen. Rör ihop margarin, socker och kanel. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 3-4 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Ju större du skär dom ju större blir dom, men tänk på att dom jäser efteråt i 30 min & sen jäser dom mer i ugnen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback
RSS 2.0