Inbakad köttfärspizza

5 portioner

Du behöver
ca 500 g köttfärs
1 msk olja
1 burk majs (340 g)
2 tsk oregano
2 dl riven ost
salt & peppar
1/2 dl mjölk

till degen
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 msk olivolja

Börja med att göra degen. Smula ner jäst i en bunke, tillsätt fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst. Blanda i salt, olivolja & vetemjöl i omgångar. Arbeta degen slät & låt jäsa i 30 min.
Bryn köttfärsen i en kastrull med olja. Tillsätt majs, oregano, salt & peppar. Ställ åt sidan & svalna.
Tillsätt sedan lite ost men spara till gräddningen. Rör om.
Starta ugnen på 200 grader & sätt in en plåt.
Ta ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut den så den blir rektangulär. Lägg på ett bakplåtspapper.
Sila köttfärsen/fyllningen innan du lägger den på degen för bästa resultat!
Lägg köttfärsen/fyllningen på degen  lite till höger, lämna plats på båda sidorna för ihopvikningen. 
Vik sedan ihop pizzan, pensla med mjölk & strö över ost.
Dra över pappert med pizzan med degen på den varma plåten.
Grädda mitt i ugenen i ca 15 minuter.

Gott att serveras med en sallad.



 

Korv i ugn med äpple & purjolök

5 portioner

Du behöver:
900 g potatis
550 falukorv (helst nötkött)
1 st purjolök
2 st äpplen
2 tsk rosmarin
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kalvfond
1 dl vatten


Gör såhär:
Starta ugnen. Skala & koka potatisen.
Skär korven i 8 tjocka bitar, skär ett rutmönster på ena sidan av korven. Lägg korven i en ugnssäker form med rutmönstret uppåt.
Tvätta & skär purjolöken i lagom stora bitar (efter tycke), kärna ur äpplena & skär i klyftor. Lägg purjolöken & äpplebitarna runt korven i formen & toppa med rosmarin.
Blanda ihop äppeljuice, kalvfond & vatten & häll detta över korven.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ju fler gånger du öser desto saftigare blir resultatet. ;)
Servera med kokt potatis.
 
 
 

Fetaostbollar med tomatsås & tagliatelle

4 portioner, Ca 24 stycken bollar

Du behöver
400 g tagliatelle
2 burkar krossade tomater, ca 800 g
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
1 ägg
1 dl ströbröd
1 gul lök
1 dl färsk basilika & persilja
2 dl mandelmjöl
2 dl riven tex mex ost
150 fetaost
3 msk olivolja

Gör såhär:
Koka tagliatelle enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka löken & lägg i en skål tillsammans med ägg, ströbröd.
Hacka persilja & basilika fint & lägg i skålen, tillsätt mandelmjöl, ost & smula ner fetaosten.
Blanda allt samman & forma de till 24 stycken bollar.
Stek bollarna i olivolja på låg värme i ca 8 minuter eller tills de har fin yta.
Häll ner de krossade tomaterna i en kastrull & koka upp. Pressa vitlök & ha i med salt & peppar.

Häll av tagliatelle när den är färdig & servera med den varma tomatsåsen & fetaostbollarna.


 

Kladdkakemuffins med lime & tillbehör

Blev 9 st när jag gjorde i muffinsform.

Kladdkakemuffins:
2 st ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
100 g margarin
saft från 1-2 st lime

Tillbehör
ca 1 dl turkisk yoghurt.
O'boy efter tycke, ca 1 msk
ca 1/2 msk socker
(använde inga mått så svårt att säga exakt.)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält margarinet i en kastrull & ställ åt sidan tills de är svalt.
Blanda samman ägg & socker tills de är vitt & pösigt.
Blanda sedan samman de övriga ingredienserna & avsluta med de smälta margarinet.
Fyll formarna till hälften & in i ugnen i ca 10 minuter.

Under tiden de står i ugnen är de lätt att blanda samman den turkiska yoghurten, O'boy & socker. Blanda väl & servera till kladdkakemuffinsen.

Ost & skinkgifflar med citronmeliss & pepparsås.

16 stycken.

10 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 1/2 msk bakpulver
100 g margarin
4 dl mjölk

fyllning
8-10 skivor ost (jag hade gouda ost)
8-10 skivor kalkon mortadella
ca 1/2 dl citronmellis
pepparsås ( three pepper finns färdig på flaska från Heinz)

1 st ägg till pensling

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman mjöl, salt, bakpulver & margarin.
Tillsätt mjölken & arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Ta upp degen på ett mjölat bord & dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rund platta. Skär eller sporra varje platta i 8 snibbar.
Skär ost & skinka i mindre passande bitar & ha på varje snibb efter eget tycka. Strimla citronmeliss & lägg på, lägg på såsen i en liten klick längst in så rinner de mest osannolikt inte ur.
Rulla ihop de till gifflar. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt & pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Låt dem svalna på galler.

Grekisk köttfärslåda med fetaost.

4 portioner
Du behöver:
ca 900 g potatis
1 st stor gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
500 g köttfärs
salt & peppar
1 1/2 tsk timjan
1 1/2 tsk oregano
100 g fetaost
1/2 dl vatten
1 st hel gurka
1-2 dl turkisk yoghurt
3 st stora tomater
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olivolja
några kvistar persilja



Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen, dela potatisarna i mindre bitar & koka.
Pressa vitlöken i en bunke. Skala & hacka löken & lägg i bunken med vitlöken.
Blanda ner köttfärsen i bunken tillsammans med salt & peppar. Tillsätt timjan, oregano & smula ner fetaost & vatten. Blanda väl! Tryck ut köttfärsen i en ugnssäker form tills den är ca 2 cm tjock.
Ställ in den i mitten av ugnen i ca 20-23 minuter.
Dela gurkan på mitten, kärna ur & riv den. Var noga med att krama ur vätskan ut gurkan innan du rör ner gurkan med den turkiska yoghurten. Smaka av med salt & peppar.
Skär tomaterna i lagom bitar & lägg i en skål. Tillsätt vinägern & oljan. Salta & peppra efter smak. Rör runt allt, toppa med hackad persilja.
Pressa eller mosa potatisen & servera den med köttfärslådan, gurkyoghurten & tomaterna.

PS, jag tillsatte lite mjölk & margarin till potatiskrosset för de ej skulle bli så torrt.

RSS 2.0