Bön- & paprikasoppa med stark korv

4 port.
2 brukar bita bönor
2 vitlöksklyftor
5-7 dl vatten
2 msk hönsfond
100-200 g rostad/grillad paprika på burk
300 g stark korv
1 tsk paprikapulver
salt & peppar

Gär såhär:
Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka vitlöken & fräs den i en kastrull. Tillsätt lite av vattnet & fonden. Häll i bönorna & paprikorna. Mixa slätt & tillsätt resten av vattnet till lagom konsistens. Skär korven o små bitar & lägg i soppan. Smaka av med paprikapulver, salt & peppar.


Köttfärssoppa med tomat & potatis

4 port.
400 g potatis
400 g blandfärs
1 gul lök
1 gul paprika
2 msk rapsolja
1/2 dl tomatpuré
paprikapulver
2 burkar krossade tomater
salt & peppar
ev. mer vatten

Gör såhär:
Börja med att skala potatisen, skär den i mindre bitar & koka den för sig. Hacka löken & skär paprikan i små bitar. Häll rapsolja i en stekpanna & fräs löken. Lägg i köttfärsen & bryn den. Tillsätt paprikan, tomatpurén & paprikapulvret. Låt de hela stå & puttra lite. Häll de krossade tomaterna i en kastrull- Lägg över köttfärsen, späd med lite vatten till lagom soppkonsistens & smaka av med salt & peppar. Lägg till sist i potatisbitarna.


kokosgifflar

Ugnstemp 250 C

50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
3/4 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1,1 l vetemjöl

Fyllning: 
5 dl smör
1/2 dö kokos
1 msk socker
1 tsk kanel
rivet skal av 1 apelsin

Pensling:
ägg

Gör såhär:
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken & låt de bli 37 C, ljummet. Höll degspadet över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt, uppvispat ägg & de mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, stör lite mjöl över degen. Låt jäsa 30 min. 
Dörbered fyllningen. Rör samman smör, kokos, socker, kanel & apelsinskal. Ta upp degen på mjölat arbertsbänk & knåda degen smidig med resten av mjölet.  Dela degen i 3 lika stora bitar. Kalva ut varje bit till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Skär dom i 8 trekanter. Lägg fyllning på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar & lägg på bakpappersklädd plåt. Låt dom jäsa övertäcka ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda dom mitt i ugnen 6-8 min.


Bullar

Ugnstemp: 250 C

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
ca 1,3 l vetemjöl
1 ägg till pensling

Gör såhär:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsamman är ljummet, ca 37 C. Lös upp jästen i en skål med degspadet. Tillsätt mjölet & arbeta degen smidig. Degen är färdig när den släpper skålens kanter. Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar. Täck med fuktad bakduk. Ställ den gragfritt & låt jäsa till dubbel storlek, ca 1-1 1/2 timme. 
Ta upp på arbetsbänk & knåda degen. Degen är färdig när den släpper bakbord & händer. Forma till bullar & jäs dom dubbelt så stora under fuktad bakduk ca 30-60 min. Tänk på göra dom mindre eftersom dom ska jäsa sig större ! Sätt på ugnen. Pensla ägg över bullarna & grädda mitt i ugnen i ca 15 min. 


Tex mex frukost - mexikansk frukost recept

Recept 2 portioner

1 röd paprika
2 msk olivolja
Några droppar tabasco
1 tsk tacokrydda eller paprikapulver
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 dl riven ost
1 burk salsa
4 små tortilla bröd

Gör såhär :
Sätt ugn på 175 grader. Rensa paprika & skär den i bitar. Värm en panna & stek paprika i olivolja och tabasco några minuter. Blanda ägg & mjölk. Smaka av med salt & peppar. Tillsätt ägg till pannan, strö över ost och sätt in i ugnen cirka 15 minuter. Värm tortillas inslagna i folie ugnen. Servera äggen i pannan med bröd och salsa bredvid. Rulla in en bit ägg & salsa i tortillabröd.



RSS 2.0